Vergeven

Als er iets vervelends in je leven is gebeurd, kan het zijn dat je daar heel boos over verdrietig over bent. Om weer met elkaar door een deur te kunnen is vergeving nodig. Vergeving is dat je iemand zijn verwijtbare gedrag niet meer kwalijk neemt. Het maakt de verwijtbare gebeurtenissen niet ongedaan, maar zorgt er wel voor dat we verder kunnen leven. En als je niet in het reine komt met de gebeurtenissen die jou leed hebben bezorgd, blijven ze je achtervolgen.

Vergeving is niet alleen een manier om de relatie weer te herstellen met degene die je verdriet heeft gedaan. Het is ook een manier om milder naar jezelf te zijn.

Vergeving is niet een knop die je omzet, geen kwestie van zand erover. Maar een proces wat tijd en inzet vraagt. Soms is vergeven heel moeilijk, blijven uitspraken en gebeurtenissen door je hoofd spoken.

Er wordt gezegd dat als je moeite hebt met vergeven, dat er dan iets in de weg staat van jezelf. Mogelijk verwijt je jezelf nog dingen, waardoor je de ander niet kan vergeven. Je kan pas een ander vergeven als je je eigen slechte eigenschappen kan vergeven.