De verschillende kanten van jezelf

Ieder mens heeft verschillende kanten van zichzelf in zich. Kanten waar je heel blij mee bent, maar ook kanten waar je misschien minder blij mee bent. Deze kanten van jezelf zijn er niet voor niks. Ze dienen je in het dagelijks leven om een bepaalde reden. Wat die reden is, is voor iedereen verschillend. Je hebt kanten die tevoorschijn komen als je boos bent en jezelf dan niet zo goed onder controle kan houden. Of als je je alleen voelt maar dat niet wilt voelen. Dan heb je misschien een kant ontwikkeld die je tegen dat gevoel beschermd.
Die verschillende kanten van jezelf zijn er niet ineens. Die heb je door de jaren heen ontwikkeld. En ook niet alle kanten van jezelf zijn altijd aanwezig. Die komen in speciale situaties misschien ineens om de hoek kijken. Die speciale situatie herinnert je misschien aan iets uit je kindertijd. Dat het hetzelfde gevoel is. Dan is de reactie misschien net zo als toen. Dan kan het zijn dan de kind-kant van jou tevoorschijn komt.
Maar ook heel veel mensen doen heel erg hun best om die kant nooit te hoeven laten zien. Die doen extra hun best om op een andere manier de aandacht af te leiden daarvan.
En dan is er nog de kant waarin je je ouders over je schouder hoort praten. Die eisen stellen of mopperen. Waarbij je het gevoel krijgt het weer niet goed te doen. Die stem is dan inmiddels een onderdeel van jou geworden, zodat het een kant van jou is geworden.

Elke kant heeft een functie en een oorsprong. Ergens heeft die kant zich ontwikkeld om daarna misschien vaker dienst te doen. Als je last hebt van bepaalde kanten, is het interessant om eens te kijken wat is dat dan voor kant van jou. En waar dient die voor. Zodat je daar wat meer grip op krijgt.

Heb jij zicht op je verschillende kanten in jezelf?